Een brief van de deurwaarder...en nu?
Post van een incasso- en deurwaardersorganisatie is voor de meeste ontvangers geen leuk nieuws. Een eerste reactie is misschien om de brief ongeopend weg te leggen. Toch is het belangrijk dat u zo snel mogelijk contact met ons opneemt. Ook of juist als u op dat moment niet kunt betalen. Vaak is er veel meer mogelijk dan u denkt. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de kosten niet oplopen en uw betalingsachterstand wordt opgelost.
Wat gebeurt er als nu niet reageert?
Als u niet reageert op betalingsherinneringen en aanmaningen, kan de deurwaarder in opdracht van de schuldeiser een dagvaarding of een dwangbevel langsbrengen. In de vorige nieuwsbrief vertelden we over de dagvaarding. Deze keer leest u over de werkwijze rondom een dwangbevel.
Wat is een dwangbevel?
Een dwangbevel is een schriftelijk bevel van de overheid, bijvoorbeeld van het CJIB of de gemeente. Voordat u een dwangbevel ontvangt, krijgt u een of meerdere aanmaningen. De overheid kan zelf een dwangbevel maken, zonder dat daar een rechter voor nodig is. In een dwangbevel staat meestal dat u nog een bedrag moet betalen aan de overheid. Soms komt daar ook een boete bij.
Als er een dwangbevel is gemaakt, bezorgt een gerechtsdeurwaarder dit bij u thuis. U heeft dan nog 2 dagen om het bedrag te betalen dat in het dwangbevel staat. Doet u dat niet? Dan kan de gerechtsdeurwaarder beslag leggen op bijvoorbeeld uw inkomen of uw bankrekening.
Mogelijk beslag
Bij beslag op inkomen moet uw werkgever of uitkeringsinstantie maandelijks een bedrag inhouden op uw loon of uitkering. Totdat de achterstand is afgelost. Hierbij wordt er wel gezorgd dat u uw vaste lasten kunt blijven betalen door een bedrag vrij te houden: de beslagvrije voet.
Natuurlijk hopen we dat u er niet mee te maken krijgt. Mocht het toch gebeuren dan is het belangrijk dat u contact opneemt met de incasso- en/of gerechtsdeurwaardersorganisatie. Om samen te bekijken wat er wel mogelijk is. |