Share
Deze nieuwsbrief is speciaal voor u geschreven.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

Nieuwsbrief februari 2023

Nieuws en tips om schulden aan te pakken!


Deze nieuwsbrief hebben wij speciaal voor u geschreven. Om u te helpen bij het oplossen van uw schulden. Informatie te geven hoe incasso werkt. En advies te geven wat u het beste kunt doen om een verhoging van uw schulden te voorkomen.

In deze nieuwsbrief leest u meer over:

  • Optimaal gebruik maken van het energieplafond
  • Tweede Kamer stemt voor kortere schuldentrajecten
  • Verhoging minimumloon: check uw beslagvrije voet
  • Wat u kunt doen als u moeite heeft om rond te komen
  • Tip van Frank
Optimaal gebruik maken van het energieplafond 


Dit jaar geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat u tot een bepaald gebruik niet meer betaalt dan een maximale prijs voor gas en elektriciteit. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Maar hoe werkt het nu eigenlijk?

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023. Veel huishoudens krijgen hun jaarlijkse energierekening in de loop van het jaar. Daarom is het maximale verbruik voor het prijsplafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom) verdeeld in 2 delen. 1 deel vóór de jaarlijkse energierekening en 1 deel na de jaarlijkse energierekening. Dit betekent dat als je in het eerste deel minder verbruikt, je dat ‘overschot’ niet mee mag nemen naar het tweede gedeelte van het jaar. Omdat we in de verschillende seizoenen verschillend verbruiken heeft de overheid een gemiddeld gebruik per dag vastgesteld. 
Om u een beeld te geven staan hieronder de opgetelde cijfers per maand. Zo ziet u tot welk verbruik u profiteert van het energieplafond.

Bij veel energieleveranciers kunt u een app gebruiken om uw verbruik bij te houden. Uitgebreide informatie over de verdeling van het plafond leest u op de website van de rijksoverheid.

Tweede Kamer stemt voor kortere schuldentrajecten


De wettelijke schuldsanering (Wsnp) moet geen drie jaar maar anderhalf jaar duren. Dat heeft de Tweede Kamer kortgeleden besloten. Ook moet de regering gaan onderzoeken of het minnelijke schuldentraject (Msnp) korter kan. Bij een minnelijk traject maken schuldeisers vrijwillig afspraken met mensen met schulden, zonder tussenkomst van de rechter.


De personen die deze wetswijziging ingediend hebben, vinden dat het vaak te lang duurt voordat mensen van hun schulden af zijn. Dat leidt volgens hen tot grote problemen voor de mensen met schulden en hoge kosten voor de maatschappij. Daarom wordt de Wsnp-termijn in principe anderhalf jaar. De rechter mag hier van afwijken als daar redenen voor zijn.

Tweede kans

De Kamer wil ook dat de zogenaamde tienjaarstermijn komt te vervallen. Heb je volgens de huidige wet al eens in de Wsnp gezeten? Dan moet je tien jaar wachten voordat je opnieuw toegelaten mag worden. De indieners vinden dat iedereen die te goeder trouw is in principe een tweede kans verdient.

De Kamer besloot ook dat de termijn voor de Wsnp moet ingaan op het moment dat de gemeente de schuldhulpverlening start. En niet pas op het moment dat de rechter de wettelijke schuldsanering uitspreekt. Ook dat kan het totale traject met maanden tot een jaar verkorten. Doordat het traject minder lang duurt, hoopt de Kamer dat meer mensen deze hulp aangrijpen.


Wilt u hulp? Bel dan gratis naar het telefoonnummer 0800-8115. Zij luisteren naar uw verhaal en denken met u mee.

Verhoging minimumloon: check uw beslagvrije voet


Sinds 1 januari 2023 is het wettelijk minimumloon hoger. Dat is goed nieuws. Toch even opletten, want soms komt dit extra inkomen niet in de portemonnee terecht. Dat komt omdat het extra inkomen door de stijging van het minimumloon naar de schuldeiser gaat. Door een herberekening van de beslagvrije voet aan te vragen, kunt u dit voorkomen. Het is belangrijk dat u daarvoor zelf een nieuwe berekening aanvraagt.

Op de website Uwbeslagvrijevoet.nl staat een rekentool waarmee u kunt narekenen of de beslagvrije voet misschien omhoog kan. U kunt daar het hogere, nieuwe inkomen invoeren. Is uw loonstrook met het hogere inkomen binnen? En geeft de rekentool een hogere beslagvrije voet aan? Neem dan contact op met degene die het beslag heeft gelegd. 

Check uw beslagvrije voet
Wat u kunt doen als u moeite heeft om rond te komen


Hoge energierekeningen en dure boodschappen: door de flink gestegen prijzen hebben steeds meer mensen moeite met rondkomen. Aan het einde van hun geld houden ze steeds een stukje maand over. Herkent u dit ook? Of vraagt u zich af hoe u nog kunt uitkomen met uw geld? Het Nibud helpt mensen om het maximale uit hun inkomen te halen. Met handige weetjes en nieuwe inzichten kunt u hopelijk er voor zorgen dat de maand niet langer duurt dan dat u budget heeft.

Haal het maximale uit uw inkomen

Tip van Frank


Eerder maakte u kennis met Frank Geukers, budgetcoach en bewindvoerder. In deze nieuwsbrief leest u iedere maand één of meer van Franks praktische tips. Dit keer een aantal tips over gemeentelijke belastingen.

‘In februari en maart komen vaak de aanslagen binnen van de gemeente en waterschap. Bij veel gemeenten en waterschappen is het mogelijk om de betaling via automatische incasso te verdelen over het hele jaar. Op deze manier gaat er maandelijks een vast bedrag van je rekening af in plaats van opeens een groot bedrag. Daarmee voorkom je dat je voor onverwachte uitgaven (en daardoor tekorten) komt te staan.

Afhankelijk van je inkomsten en spaargeld is het mogelijk om kwijtschelding van deze aanslagen te krijgen. Let op: dit moet je zelf aanvragen, dit gebeurt meestal niet automatisch. Kwijtschelding van aanvragen is best lastig. Daarom is hulp vragen van iemand die hier verstand van heeft best handig. Vraag er naar bij je gemeente, zij kunnen je ermee helpen’.

Over welk onderwerp wilt u meer weten?

Deze nieuwsbrief is er speciaal voor u. Heeft u een vraag of wilt u meer weten over een onderwerp over omgaan met geld? Geef dat dan per email aan ons door. Dan gaan wij ermee aan de slag! En kunt u er in een van de volgende nieuwsbrieven meer over lezen.

Postadres

Postbus 6002

1005 EA   Amsterdam


Mailadres

nieuwsbrief@syncasso.nl

Als relatie van Syncasso ontvangt u deze nieuwsbrief. 

Wilt u de nieuwsbrief niet langer ontvangen, klik dan hieronder op afmelden.


Email Marketing door ActiveCampaign